Sådan bygger du dit eget hjemmestudie uden at være grej-nørd
Da corona-nedlukningen kom, var jeg, som så mange andre, udfordret på mit daglige arbejde. Jeg underviser, laver workshops og foredrag - alt sammen noget, der kræver mange mennesker i et rum.
Jeg måtte derfor hurtigt lægge om, bygge nyt og prøve andre veje. Det mest oplagte var at lave mere video - live, for-produceret og i workshopformater.
En ting var hvilken videosoftware jeg skulle bruge, noget andet var, hvordan jeg sikrede et godt billede, god lyd og noget, der så professionelt ud. Jeg har intet i mod at folk ser min stue på et almindeligt mødekald, men hvis jeg skal tage penge for et webinar, så må det gerne have et vist niveau.
Så, her er min opskrift til et hjemmestudie, hvor man kan lave alt det indhold man drømmer om.
Der skal være lys og plads
Det fleste af os ser bedst ud i dagslys. Og vi ser også bedst ud, hvis vi ikke er i close-up.
Så placeringen af hjemmestudiet kræver plads og vinduer, dog helst uden direkte sol ind i studiet. Jeg er heldig at jeg bor på femte sal, med store vinduer. Så jeg inddrog spisestuen til studiet, ikke mindst fordi jeg havde lært fra Kristian Strøbech, at det er rart at have et bord at læne armene på i længere undervisningssessions.
Jeg vidste også, at jeg gerne ville lave videoer, hvor jeg kunne stå op og tegne på en flipover, så der skulle også være plads til et eksternt kamera, der stod med god afstand.
Den nødvendige grejliste
Jeg byggede studiet op over et par dage, med hjælp fra Anders Pollas og sparring fra Annegrete Skovbjerg og Lars Krogsgaard mht. lyd. Og så har jeg i de følgende 3-4 uger lært, hvad der er det mest nødvendige for at lave video i den kvalitet, jeg synes er godt nok.
Netkabel-til-USB: Mit allervigtigste stykke grej er to-delt. Det er et ethernetkabel og en omformer, så jeg kan sætte netkablet i min Mac Air via USB. Det er absolut essentielt, når jeg f.eks. laver live, at det kun er mig der har netforbindelsen. Så, jeg slukker for routeren og sætter netkablet i væggen, og så er jeg sikret hele husstandens båndbredde. Billede og lyd der hakker generer øje og øre - så det er det første, du skal sikre dig i mod.
(Min 10-årige søn kan stadig se Youtube via hans telefons 4G, så ingen børn har lidt nød under denne løsning)Backdrop / greenscreen: Da min eksmand Anders Pollas tilbød at jeg kunne låne hans gigantiske grønne backdrop, tænkte jeg først at det bare ville være en sjov feature. Men jeg må sige, at det gør en kæmpe forskel! Jeg har en rolig baggrund i billedet, hvor ingen bliver distraheret af min indretning. Jeg kan i princippet sætte forskellige baggrundsbilleder på, men jeg synes det fungerer bedst neutralt.
Den lånte backdrop er tre meter bred og når helt op til loftet, hvor den sidder i spænd. Så det er noget af et monstrum at have stående. Der er andre, der med held har brugt et strøget lagen, spændt ud som baggrund. Min tidligere kollega Puk Scharbau har taget den et niveau op: Et stort mørkegråt mørklægningsgardin, sat fast på toppen af et skab, giver stort set den samme effekt som en professionel backdrop. Og er en del nemmere at opbevare.Computer og to eksterne harddiske: Det giver sig selv, men uden en computer til at distribuere billede og lyd, og ind i mellem til at optage med, så kommer man ingen vegne. Den afvikler også de forskellige programmer man skal bruge. Jeg har en Mac Air, og den er presset af alt det video. Derfor har jeg også to eksterne harddiske til den. En, der laver backup af hele computeren én gang i døgnet, og en, hvor jeg har videoarkiv. Dvs. når et videoklip er uploadet eller sendt, så ryger det i arkivet, så det ikke optager plads på min computer. Jeg savner lidt en ekstra computer, så jeg kan afvikle et webinar fra den ene og se brugeroplevelsen fra den anden (ja, kan gøres på smartphone, men i en afviklingssituation er store skærme rarest)
Ekstra lyskilde: Jeg optager på forskellige tidspunkter af dagen, og nogle gange om aftenen. Jeg har derfor også lånt en stor LED-lampe med en softbox på, som giver lys nok til, at jeg kan optage om aftenen. Der er flere af mine selvstændig-kollegaer, der har ring-lights, som fungerer rigtig godt, når man optager med smartphone.
Mikrofoner: Lyden i mit hjemmestudie er udmærket. Derfor optager jeg en del videoer uden ekstern mikrofon. Men til webinarer og andre produktioner, hvor min stemme er ekstra vigtig, fordi man ikke hele tiden ser mig i billedet, har jeg en knaphulsmikrofon, som jeg kan slutte til kameraet eller til computeren.
Gulvtæppe: Der er ikke noget mere irriterende end skramlen af stol og fødder, når man lytter til video. Jeg er derfor rigtig glad for mit meget bløde og grimme IKEA-tæppe med ekstra lang luv, til kun 299,-! Det suger lige det værste af de lyde, man ubevist laver, når man bevæger sig rundt under en optagelse.
Pænt tøj: Tæller det som grej, vil du nok spørge? Ja, sgu. Når man ikke lige viser slides eller andre virkemidler, så er der kun én ting folk kan kigge på - dig! Ligesom du klæder dig på til et møde, så klæder du dig også på til et webinar eller videoundervisning. Jeg har grøn baggrund, så jeg undgår grønt tøj - og går efter blå, sort og andre kontrastfarver. Jeg undgår prikker, striber og meget spraglet tøj, da det efter min mening kan virke distraherende. Medmindre man har en pointe med det, naturligvis. (Tak til Mette Willert for pointer om vigtigheden af tøj som grej)
Det ekstra grej, der gør det hele lidt mere nice
Der er naturligvis ting, som kan gøre din produktion lige lidt mere lækker. Og listen er MEGET længere end det, jeg viser her. Det her er kun hvad jeg har på lager.
Eksternt videokamera: Hvorfor er det kun ekstra, spørger du måske. Er det ikke essentielt for en god produktion?
Jeg har erfaret, at jeg kommer langt med kameraet i min computer eller på min telefon, sålænge jeg har den udelte netforbindelse, som nævnt ovenfor. Når jeg skal lave videoer uden slides, dvs. talking head, så er mit eksterne kamera vigtigt. Jeg har et relativt billigt et, et SONY FDR-AX33, med et pænt stort SD-kort til.Ekstern lydoptagelse: Når jeg skal gøre noget ekstra godt for lyden, optager jeg den via min ZOOM H5. Men foreløbig har det ikke været nødvendigt at gøre ret tit.
Styring af eksterne kilder: Hvis man gerne vil bruge sit eksterne videokamera og den eksterne lydkilde som H5’eren, så kan man bruge en dims som Blackmagic Intensity Shuttle til at formidle det input - f.eks. ind i MS Teams, Zoom eller noget andet software.
Jeg har set, at David Lorentzen har en ATEM Mini, der har en lille mixer, så man kan skifte mellem flere kameraer og computerens visning, og sådan en står på min ønskeliste! Men det er langt fra fordi den er nødvendig - den er sjov, og man må føle sig meget producer-agtig med sådan en!Flipover eller whiteboard: Hvis du underviser meget, og bliver træt af at veksle mellem talking head og slides, så vil jeg anbefale at få dig et whiteboard eller en flipover. Det er rart at kunne skrive på en tavle mens man taler, og uden at skifte til et view hvor man ikke kan se dig. Inden jeg fik en flipover, brugte jeg en A3-blok, hvor jeg havde tegnet nogle modeller på forhånd, som jeg kunne pege på, og tegne ekstra ovenpå.
Videoformater og videokoncepter
Mulighederne er uendelige. Virkelig, det er kun din kreativitet, der sætter grænser her. Der er dog også en produktionsmæssig virkelighed, hvor du skal kunne afvikle noget, uden at tænke formatet forfra hver gang. Så, jeg bruger naturligvis nogle af de samme videformater som alle andre.
Her er dem, jeg bruger mest:
Webinar-on-demand (til undervisning): Vi er vant til at høre foredrag, der er lidt afsenderorienterede, og derfor kan de fleste også godt indtage et webinar, der er for-produceret. Men når man VED at man ikke kan afbryde oplægsholderen og stille et spørgsmål, så er man lidt mindre tålmodig med længden. Derfor prøver jeg at holde mig til max 20 minutter. Jeg starter med at vise mig selv i billedet, hvor jeg introducerer emnet. Derefter skifter jeg til slides, og slutter på mit billede igen. Til det her format optager jeg i Zoom, for der vises et lille billede af taleren ved siden af slides.
Live webinar: Webinar formatet er jo egentlig live, og sådan fungerer det bedst. Som der står i alle de mange guides til webinarer, så prøver jeg også at lave noget let involvering i starten, taler i cirka 20 minutter, og åbner for spørgsmål i en styret form.
Webinar-on-demand + møde: Som en del af at omlægge min rådgivning, har jeg haft held med at kombinere et møde med et webinar-on-demand. Kunden har ofte en konkret problemstilling jeg skal analysere og finde løsninger på. Det gør jeg i et 20-30 minutters webinar, som kunden får en uge før at vi så afholder et videomøde. Den opdeling gør, at folk har haft tid til at tænke over mit oplæg, og gør, at live videomødet er ret fokuseret. OG man slipper for et megalangt marathonmøde med oplæg og talerunde til sidst.
Talking head (til undervisning): Det er fristende at omlægge al sin undervisning til webinarer. Man har jo de slides allerede, så hvorfor ikke? Jeg tror dog at man bliver træt af alle de webinarer, så når jeg for-producerer materiale til undervisning, veksler jeg mellem webinarer-on-demand og talking head. Hvis jeg skal definere et enkelt begreb, stille en opgave eller perspektivere et emne, så fungerer talking head udmærket, synes jeg. Lige som med webinarer, bliver man også træt af at se på en der ævler løs, så jeg sigter efter at holde dem meget kort! Helst 3-5 minutter, og max 7, hvis jeg virkelig har meget på hjerte.
Live workshops: Her er der så mange formater, at der ikke er plads i denne blogpost! Men som i det fysiske rum, er der masser af muligheder for øvelser, break out sessions, flipped class room og energizers! Det digitale fordrer meget klare oplæg, enkle instrukser og mindre improvisation (hvis vi skal være ærlige, så er det også det bedste i det fysiske rum). Det kræver også et godt videomøde-værktøj, og stabile netforbindelser.
Og så er der mulighed for at prøve nye videokoncepter. Feks. samtalekoncepter, paneldebatter og meget andet. Det tror jeg vi kommer til at se meget mere af. Mere levende indhold, og mindre skrift.
Det glæder jeg mig til. Og det slår mig lige, at jeg da kunne have sluppet for at skrive alle disse ord, og bare lavet en videopost i stedet!?
Nå, men for at vise studiet frem, får I her et lille klip fra min søns og min serie fra corona-nedlukningen. Vi brugte det til at holde kontakt med familien (og til at teste studiet af). Videoen er publiceret med Ottos, og hans fars, tilladelse.