Bog: Kan trold tæmmes? Trolling og debatkultur i den digitale tidsalder

FB BANNER KAN TROLD TÆMMES.png
 
 

Når nogen siger internettrold, tænker du måske, at der er tale om et moralsk afsporet kældermenneske. Men det er en misforståelse. ’Trolling’ er blevet et fænomen, der ikke længere er isoleret til online-subkulturer, men er udbredte taktikker som kan være alt fra satirisk fjol, aktivistiske afsporinger af debatter på sociale medier til hadekampagner, trusler og cyberstalking. Og de fleste af os, deltager i det. Troldene er med andre ord os selv. 

Kan trold tæmmes? analyserer troldeadfærd fra a til z og graver sig ned i ytringsfrihedens digitale dilemma: for hvad stiller man op, når den enes ytringsfrihed fører til intimidering og ekskludering af den anden? Hvordan skal vi forstå troldeadfærd, og hvad gør vi ved det, når adfærden truer den demokratiske samtale? 

et tværfagligt forfatterteam

Katrine Emme Thielke (til venstre i billedet) er ekspert i sociale medier og digitale processer. Hun er cand.mag. i Informationsvidenskab, ekstern lektor og underviser på DMJX.
Nana Dall (i midten) er cand.mag.psyk, kaospilot og konfliktmægler. Hun har i de seneste år haft fokus på sociale medier. 
Maia Kahlke Lorentzen (til højre i billedet) er ekspert i cybersikkerhed og digital dannelse hos Cybernauterne og medstifter af tech-aktivistnetværket DO:TOPIA.

20190617_INF_trolde_forfattere_0105-1+copy+2.jpg
 

Hvorfor skrev vi en bog om troldeadfærd?

De sociale medier er den primære platform for den offentlige debat. De er desværre også i stigende grad domineret af aggressiv, chikanerende og konfrontatorisk adfærd, der gør at samtaler køres af sporet og mange mennesker trækker sig. I internetslang kalder man folk der udviser denne type adfærd for trolde. Men hvem er disse trolde, og hvorfor gør de, som de gør?

I Danmark ved vi meget lidt om det. Vi kender til trollingstrategier og -typer fra udlandet og vi har også en begrænset viden om det i dansk kontekst, gennem anekdotisk dækning i forskellige medier, når interessen blusser op. Men den er begrænset og en mapping af situationen eller en mere detaljeret viden der ville kunne føre til gode solide anbefalinger er ikke-eksisterende.

Og det er et problem, fordi troldenes adfærd og indflydelse på den offentlige samtale er et spørgsmål at værne om det danske demokrati og den danske værdi ”ytringsfrihed”. Vi ved at ”trolling”; koordineret og målrettet online chikane, får folk til at trække sig fra online debatter og vi ved at mange trolde har til formål at stille-gøre deres modparter – hvilket ofte lykkedes. Vi kan desuden se på valget i USA 2016, at trolling er blevet brugt som en bevidst strategi fra fremmede statsmagter for at påvirke et demokratisk valg i et andet land.

Vi vil gerne bidrage med en viden omkring trolde og trolling i Danmark, for at værne om vores demokrati og være med til at få de sociale medier til at være et samlingspunkt og platform for åben debat, frem for at virke polariserende og hæmmende for ytringsfriheden. Den viden vi får, vil vi bruge til at udvikle nogle anbefalinger til at håndtere problemstillingen med trolde og de udfordringer de skaber ift. demokratiets udfoldelse. Dermed vil vi gerne bidrage til digital dannelse og være med til at forme de sociale medier så der er plads til alle.



Du kan få mere end en bog

Vi holder foredrag, workshops og træningsforløb på baggrund af bogen, både som team og individuelt.

Det kan f.eks. være organisationer, der har brug for en beredskabsplan ift. hvis medarbejdere bliver hængt ud på sociale medier af enkeltpersoner eller grupper. Det kan være træning i modtaktikker til troldeadfærd på sociale medier, review-medier eller email, træning i den svære del af community management eller håndtering af enkeltsager/kriser, der truer omdømme og drift i en virksomhed eller organisation.

Vi holder også inspirations- og læringsoplæg i forskellige sammenhænge, når man gerne vil forstå, hvad der fører til troldeadfærd og hvorfor det er så udbredt på forskellige sociale platforme.

Lancering af “Kan trold tæmmes?” på Dagbladet Informations scene. Det er journalist Niels Ivar Larsen (til højre) der modererede præsentationen.

Lancering af “Kan trold tæmmes?” på Dagbladet Informations scene. Det er journalist Niels Ivar Larsen (til højre) der modererede præsentationen.

Læs, hør og se mere om troldeadfærd på sociale medier

Maia og Katrine skrev artiklen “Rasmus Paludan - en vaskeægte trold” i kølvandet på urolighederne i 2019 med samme Paludan i centrum.

Du kan høre Nana Dall fortælle om en af de grundlæggende taktikker til at afgøre, om en person ønsker dialog eller udviser troldadfærd (tryk/træk-taktikken) i dette podcast fra bro kommunikation.

Katrine har blandt andet skrevet om shitposting, selv-trolling, om at blive hængt ud online og om, hvordan man svarer kritiske følgere på sociale medier.

Maia har blandt andet skrevet om incels, en guide til manosfærens arter og om mad og maskulinitet i manosfæren.

Maia gav også en TED Talk om hvorfor det ikke længere giver mening at sige “don’t feed the trolls”. Vi skal sige fra og stoppe adfærden.

Kontakt os hvis du er udfordret af troldeadfærd, spammere, kritikere og kværulanter

Vi hjælper både enkeltpersoner, organisationer og virksomheder.

Kontakt Maia Kahlke Lorentzen >

Kontakt Nana Dall >

Kontakt Katrine Thielke >

Læs også om konflikthåndtering på sociale medier og community management

“Når tasterne taler - konflikthåndtering på sociale medier” af Nana Dall og Katrine Thielke. Klik på billedet for at se hvad bogen tilbyder.

“Når tasterne taler - konflikthåndtering på sociale medier” af Nana Dall og Katrine Thielke.
Klik på billedet for at se hvad bogen tilbyder.

“Guide til en bedre debat online” - redaktør, Nadia Nikolajeva. Med bidrag af Katrine Thielke. Klik på billedet og hent bogen folderen som pdf.

“Guide til en bedre debat online” - redaktør, Nadia Nikolajeva. Med bidrag af Katrine Thielke.
Klik på billedet og hent bogen folderen som pdf.